Publicerad den 2 kommentarer

Träd och perenner i krukor!

Jag har alltid tyckt om träd och perenner i krukor, det är ett enkelt sätt att variera trädgårdens uttryck och grupperar man dessutom krukorna blir det vackra blickfång. Med krukade träd och perenner kan man ändra utseendet i trädgården i oändlighet och det finns mängder med vackra växter och träd att välja på och som trivs bra i kruka, dessutom återkommer ju perennerna varje år.

Men vad ska man tänka på då när man vill göra sin egen krukträdgård?

Val av kruka

Först är valet av kruka, väljer du frosttåliga krukor kan du förvara de krukade träden och perennerna utomhus hela året, ställ krukorna lite skyddat, gärna under ett takutsprång. Ställ upp krukorna på något tex några vedklampar eller  en bit frigolit. Vill man kan krukan även viras in i lite bubbelplast med en vacker jutesäck omkring. De krukor jag har är inte frosttåliga därför tar jag in alla krukade träd och perenner i mitt orangeri under vintern. Jag vattnar dem rejält innan jag tar in dem sedan får de inget vatten under hela vintern men när vårsolen börjar titta fram är det dags att ge dem en skvätt. I vårt orangeri har vi ingen värme men en frostvakt som går igång när det blir alltför kallt. Krukorna står på liggunderlag som jag lagt ut på golvet. Olivträdens krukor slår jag in i  bubbelplast.

Vatten och näring

Att ha perenner och träd i kruka kräver mycket vattning under trädgårdssäsongen även näring är viktigt att ge. Bäst är att vattna framåt kvällen, jag tycker det är enklast att vattna med vattenslangen då slipper man kånka och bära massa vattenkannor. Har man många krukor som jag tar det sin lilla tid men det blir en härlig stund för tankar.  När krukorna tas ut från orangeriet på våren gödslar jag med kogödsel. Jag myllar ner det i krukan. Kogödsel är rik på kalium som gynnar blom-, frukt- och rotbildning och det finns ingen risk att växterna bränns. Dessutom är det långtidsverkande en del av näringen finns tillgänglig för växterna direkt medan resten frigörs på längre sikt. Men en skvätt näring behövs även under sommaren. Jag använder flytande ”Algomin ekologisk näring”  som jag blandar i en vattenkanna eller i pelletsform ”Algomin växa” som jag myllar ner i krukorna. Ibland kan man dock behöva plantera om trädet och perennerna. Trädet kanske har blivit för stort för krukan och behöver en ny större kruka och perennerna behöver delas. Detta gör jag även på våren.

Tips på träd som passar i kruka

Det finns många fina små träd att välja på som passar utmärkt i kruka, här kommer en kort beskrivning av de jag har hos mig.

Dvärgsyren på stam Syringa meyeri ’Palibin’. Ett jättefint alternativ i krukan. Kronan är rund och kompakt och den översållas av lilarosa doftande blommor i små näpna klasar under maj-juni. Vacker höstfärg. Den klarar full sol men även något skuggigare plats.Kronan går att formklippa och det är bäst i JAS juli, augusti eller september. Klarar upp till zon 6. Superfin att plantera i en vanlig rabatt också.

Alpvide Salix helvetica är ett perfekt alternativ till olivträdet om man önskar ett träd med lite olivliknande blad och  dessutom trivs det ju i vårt klimat. Kronan är toppympad på en långsamtväxande stam, det innebär att det finns olika stamhöjder att välja bland. Ett toppympad träd innebär att stammen inte blir högre det är kronan som blir större men däremot blir stammen grövre då den växer.  Vanligaste stamhöjderna på toppympade småträd är från 90 cm -180 cm. Alpvidens blad är små, ludna och skiftar i silvergröna färger. På våren i mars får de vackra små ”videkissar”. Alpvide tål både sol och torka och kronan går att formklippa, även här är bästa tiden att beskära under JAS. Klarar upp till zon 6. Utmärkt även i trädgården gärna i stenpartier. Jag har tre stycken på hög stam som är planterade i gamla silltunnor.

Japansk lönn Acer palmatum. Det finns många vackra japanska lönnar och ska man ha en i kruka ska man välja de små sorterna. Jag har en Japansk blodfliklönn Acer palmatum ’Garnet’ den är långsamtväxande så med tiden blir den ca 1,5 meter hög och bred men kan växa i kruka. Grenarna är bågformade och bladen är så fina med sina flikar. Den är lite känslig för vind och torka vill gärna stå lite i lä i sol eller halvskugga. Trivs i rhododendronjord. Härdig till zon 3. Min är placerad på vårt svarta långa matbord vid poolen.

Olivträd Olea europaea. Jag har även olivträd i kruka och de trivs verkligen utomhus under sommaren. Jag har placerat dem vid poolen för att skapa lite medelhavskänsla just där. De trivs i solen men kräver mycket vattning under sommaren. Under vintern står de i orangeriet och får endast någon skvätt vatten då och då. Trivs i medelhavsjord. Kan klippas efter tycke och smak, antingen formar man kronan eller låter den växa lite yvigt. Olivträdet klarar faktiskt lite frost och några minusgrader men måste förstås tas in under vintern, så detta träd kan du inte förvara utomhus året runt. Låt det stå ljust med en temperatur mellan 2- 1o grader varmt, sparsamt med vatten. När man sedan tar ut olivträdet frampå våren låt det vänja sig sakta, det kan stå ute under dagen men inne under natten under en period. Var inte rädd om olivträdet tappar sina blad under vintern, de kommer tillbaka på våren.

Citronträd Citrus. Hos mig finns även ett citronträd som ger citroner lite nu och då. Bladen är mörkt gröna och lite blanka och när det blommar är doften helt sagolik, den kan fylla ett helt rum.Citronträdet trivs ute under sommaren och älskar sol, jorden ska hållas lätt fuktig hela tiden. Allra helst gillar citronträdet regnvatten, vattnet ska vara mjukt. Vintertid trivs det i något svalare temperatur mellan 5-10 grader varmt och behöver ljus, duscha gärna bladen då och då. Precis som olivträdet vill det ha medelhavsjord.

Andra träd som trivs i kruka: 

Klotnaverlönn Acer campestre ’Naum’ zon 1- 3

Rödbladig smällspirea Physocarpus opulifolus ’Diabolo’ zon 1-5

Hängfjäderkaragan Caragana arborescens ’Walker’ zon 1-5

Hängsälg Salix caprea ’Pendula’ zon 1-5.

Japansk lärk Larix kaempferi ’Blue Dwarf’ zon 1-4

Perenner gräs och bambu som trivs i kruka:

Här kommer ett urval av perenner som trivs i kruka givetvis finns det mycket mer att välja på.

Alunrot Heuchera

Funkia Hosta

Murgröna Hedera helix

Plättar i luften Muelenbeckia

Taklök Sempervivum

Astillbe Astilbe

Kärleksört Sedum

 Revsuga Ajuga

Salvia Salvia    

Bergeternell Helichrysym  

Lampborstgräs Pennisetum  

Lammöra Stachys

Lavendel Lavandula    

 Nävor Geranium  

Glansmiskantus Miscanthus    

 Björnbambu Fargesia ’Rufa’

Vi får heller inte glömma alla vackra rosor som trivs i kruka men tips på de skönheterna kommer i ett annat inlägg. Lycka till med din krukträdgård!

Kram Kristina

 

2 svar på “Träd och perenner i krukor!

  1. Tack för många fina tips både idag och tidigare! Du har så fin trädgård och i år ska jag verkligen försöka komma när du har öppen trädgård. Bor på landet, 1,5 mil utanför Jönköping åt ditt håll så jag kan inte skylla på att jag bor långt bort 😉. Hälsningar Lisbeth

    1. Hej Lisbeth!
      Så roligt att höra att du gillar tipsen, Tack snälla! Håll utkik här och på Instagram snart släpper jag datum för öppen trädgård. Varmt Välkommen!
      Hälsning Kristina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *