Publicerad den 2 kommentarer

Tulpaner i kruka

Det har väl knappast undgått någon att jag älskar tulpaner och i senaste numret av tidningen Allt om Trädgård finns ett vårreportage från vår trädgård med just tulpaner  och hur man odlar dem i kruka. Sedan flera år tillbaka har jag nämligen odlat tulpaner i kruka och jag tycker det är fantastiskt roligt dessutom förlänger man tulpansäsongen med flera veckor. Först börjar tulpanerna i krukor blomma och sedan tar tulpanerna i rabatterna vid. Hur härligt är inte det.

Litteratur

Det finns mycket spännande att läsa och lära sig om tulpaner och lite av det tänkte jag dela med mig av här. Jag kan varmt rekommendera Stora Tulpan Boken av Susanna Rosén från Nordstedts förlag men även boken 100 Vårlökar Från snödroppar till allium även den av Susanna Rosén från bokförlaget Semic. Det är riktiga feelgood böcker där den första jag nämnde innehåller mängder av beskrivningar av tulpaner och allt man behöver veta om att odla dessa skönheter. För visst är de riktiga skönheter och det finns ju så många olika, så man har faktiskt delat in tulpanerna i 15 olika grupper efter utseendet men också efter vilka som används i förädlingsarbetet.

Ursprung och historia

Men först lite kort om ursprunget, det är alltid roligt att veta för de är riktigt gamla dessa blommor. Tulpanerna har sitt ursprung i Centralasien men redan på tusentalet odlades de i Turkiet. År 1593 fick botanisten Clusius några lökar skickade till sig från Istanbul ( förr Konstantinopel). Clusius arbetade då på botaniska trädgården i Leiden i Holland. Växten fick namnet tulpan efter det turkiska namnet för turban. Är det inte häftigt att dessa lökar som skickades till Holland lade grunden för den tulpanindustri som finns där idag. Clusius fortsatte samla in tulpaner för forskning men så småningom började man också under 1600-talet att förädla tulpanerna för att få fram nya sorter med olika utseende. Intresset växte enormt i Holland och ”tulpanfebern” utbröt. Mellan åren 1624- 1637 kunde man få betala 10 000 floriner för en enda lök och det var lika mycket pengar som ett av de finaste husen längst Amsterdams kanaler kostade. Tulpanen blev en riktig statussymbol, ett favoritmotiv bland konstnärer och de som hade det gott ställt ville gärna ha dessa dyrgripar i sina trädgårdar. Tur är väl det att lökarna inte är så kostsamma idag för det vore väls synd om bara några enstaka kunde njuta dessa rara blommor.

Tulpansorter

Det många kanske inte vet om tulpaner är att många nya sorter är högförädlade och framtagna för snittblomsodling, de blommar oftast en gång, någon kan givetvis återkomma men de flesta av dessa är som sommarblommor. Sådana sorter väljer jag oftast till mina krukor, då kan jag varje år leka med färger och former och till och med vara lite galen i färgvalet. De tulpanerna lägger jag på komposten sedan när säsongen är över. Det bästa av allt är att tulpaner kan du sätta långt in på hösten, jag har till och med satt i december så då kan man ju göra riktiga fynd när de reas ut och det behöver inte bli så kostsamt.  De tulpaner som jag väljer att sätta i mina rabatter är gamla sorter som inte är hårt förädlade. De tulpanerna bildar sidolökar som sedan blommar kommande år. För säkerhets skull brukar jag ändå gräva ner ett gäng lökar i rabatterna varje höst av samma sort som redan finns där. I rabatterna är jag mer återhållsam med färgvalet, där vill jag gärna att tulpanerna ska harmonisera med perennerna som finns.  Jag ska ge er lite tips på gamla sorter men först en enkel beskrivning hur man odlar tulpaner i kruka.

Tulpaner i kruka

Tag en kruka antingen en plastkruka eller sätt lökarna direkt i ”snygg krukan”. Jag har vanliga zinkkrukor från Plantagen som jag gjort hål i för dräneringen, tog en vanlig spik och en hammare och gjorde ett antal hål i botten. Det är viktigt att det finns hål i botten i krukan. Fyll lite lecakulor i botten och fyll hälften av krukan med mullrik gärna sandblandad jord. Sedan är det dags att placera ut lökarna ovanpå jorden. Den spetsiga toppen ska vara uppåt. Jag brukar sätta lökarna tätt mycket tätare än det står på förpackningen. Då blir det en maffig effekt i krukan till våren. När lökarna är placerade i krukan strör man över lite benmjöl och fyller på med jord. Löken ska vara ungefär tre gånger lökens storlek under jorden. Vattna krukan. Eftersom jag har till tillgång till ett orangeri ställer jag in alla krukor där under vintern men man kan också förvara krukorna utomhus hela vintern. Förvaras de utomhus se till att ställa dem lite skyddat, gärna intill en husvägg med takutsprång eller under en trappa, lökarna tycker nämligen inte om att bli blöta. Man kan faktiskt även gräva ner krukan i en kompost med löv, jag har aldrig provat det men hört att det fungerar. Mössen brukar kalasa på dessa så lägg gärna något ovanpå krukorna. I mitt orangeri sätter jag in flera musfällor. Krukan får inte stå för varmt, är temperaturen över nio plusgrader börjar tulpanerna att växa. Under vintern vattnas inte krukorna men när man sedan börjar se de små gröna bladen sticka upp är det dags att ge krukorna en skvätt vatten. Har man tur och har lite snö kan man lägga ett lager snö ovanpå krukan som sakta får smälta. När risken för nattfrost är över är det dags att ställa ut krukorna med tulpanerna som nu vuxit till sig ordentligt, man kan gärna avhärda dem under några dagar, det innebär att man låter krukorna stå ute under dagen men att man tar in dem under natten. Man kan också lägga en tunn fiberduk över krukorna på natten som skydd mot frost om man som jag inte orkar bära alla krukor ut och in i flera dagar.

Objudna gäster

Rådjur älskar tulpaner och har man dessa springandes i trädgården vill man ju inte att de ska kalasa på de tulpaner man längtat och väntat på hela långa vintern. Jag använder Trico Garden som blandas med vatten i en sprayflaska och sprayas på. Det är framtagen från fårtalg och genom doften håller den hjortdjur borta. Jag är väldigt noga med att inte använda gifter i min trädgård och detta medlet är krav märkt och godkänt även för ekologisk odling. Blandningen kan sparas en vecka i sprayflaskan. Jag brukar spraya flera gånger under säsongen eftersom tulpanen växer och det regnar ibland.

Tulpaner som är långlivade

Om man vill ha långlivade tulpaner i rabatten ska man välja tulpaner ur dessa grupper. Fosteriana-gruppen, Greigii-gruppen och Kaufmanniana-gruppen. Även Darwinhybrider brukar sprida sig med tiden, särskilt de som är enfärgade gula eller röda. Sedan finns det vilda arter som är långlivade och de är. Anemontulpan (Tulipa praestans), Dvärgtulpan (Tulipa turkestanica), Flocktulpan ( Tulipa tarda), Miniatyrtulpan ( Tulipa biflora), Sommartulpan (Tulipa sprengeri) och Vildtulpan (Tulipa sylvestris). Det brukar stå på förpackningen vilken grupp tulpanerna tillhör.

Mina bästa tips!

Fynda lökar när de rear, tulpanlökar kan nämligen sättas sent på hösten. Men är man ute efter en specifik tulpan ska man va ute i god tid när de börjar säljas.

Kolla noga igenom löken när du köper den, de får inte vara mögliga, de ska se friska och fina ut.

Sätt lökarna tätt i krukan nästan så de nuddar varandra för en maffig effekt. Vackrare när tulpanerna står tätt än när de spretar några enstaka i krukan.

Vattna med snö om du har någon när bladen börjar titta fram.

Lek med färger och former när du odlar tulpaner i kruka, här kan man va lite smått galen.

Välj återkommande tulpansorter till rabatterna men fyll på med någon påse lök ändå varje höst.

Spraya med Trico Garden för att hålla rådjuren borta.

Unna dig att plocka dina egenodlade tulpaner och sätt i vas, finns det något mer fantastiskt än att fylla vasen med egna blommor… jag tror inte det.

Lycka till med dina tulpaner i kruka!

Kram Kristina

 

Publicerad den Lämna en kommentar

Årets ros!

Så länge jag kan minnas har jag älskat rosor, säkerligen har det att göra med min far som fyllde hela min barndomsträdgård med dessa skönheter. De skulle skickas efter från Cedergrens Plantskola i Råå som var de bästa stället att handla på enligt min far. Aldrig har jag väl sett honom så lycklig när paketen anlände med de barrotade rosorna. Jag minns speciellt en ros som jag blev så fascinerad av kanske inte för själva blomman utan för historien omkring den, det är sådant som kan trollbinda barn och när det dessutom var min far som berättade blev historien så levande. Rosen som låg väl inslagen i paketet hette ”York and Lancaster” och just den var en symbol för freden mellan de engelska ätterna York och Landcaster.

Berättelsen jag fick höra var om ”Rosornas krig” som utspelades mellan dessa ätter på 1400-talet. Namnet ”Rosornas krig” har sitt ursprung i de märken som de båda kungaätterna bar. Huset Lancaster bar en röd ros Rosa Gallica Officinalis och Huset York bar en vit ros. Stridigheterna mellan dem kom att kallas för ”Rosornas krig”. När konflikten sedan tog slut enade kung Henrik VII av England de båda rosenmärkena i ett nytt märke som blev Kungaätten Tudors symbol, en röd och vit ros tillsammans. På den plats min far satte rosen ”York och Landcaster” stod redan en röd och en vit ros intill…..nu var freden sluten även på denna plats i trädgården, kärleken vann och symbolen för detta blev den ”nya” rosen. Tänk vad berättelser kan fascinera, rosorna framför mig utspelade en historielektion.

Rosor har följt mig genom livet och det som jag kanske fastnar för mest är berättelserna kring dem, jag har ju alltid själv tyckt mycket om att berätta och brukar ofta säga just, att vi alla bär på en historia. Inom trädgårdsvärlden tycker jag ändå att just rosorna har väldigt fina berättelser, de kan vara både glada men även sorgliga.

Jag blev så glad när jag fick höra om Årets ros 2020, hon är verkligen en favorit vackra Louise Bugnet. Jag har flera av henne hos mig. Det är en kanadensisk buskros som tillhör Rugosa-gruppen och den klarar sig utmärkt till zon 7. Knopparna är fantastiskt vackra med rosaröda strimmor och när blomman sedan slår ut är den vit och tätt fylld, rikligt med guldgula ståndare i blommans mitt som sedan mörknar till gyllengult. De yttre kronbladen har ofta karminröda  ibland lite rosa fläckar vilket blir så fin kontrast till blommans övriga vita, den doftar också sagolikt. Louise Bugnet blommar rikligt från juni tills höstfrosten kommer, har endast några korta uppehåll under blomningen. Den har ett friskt vackert bladverk och drabbas sällan av sjukdomar. Rosen kan bli upp till 1,8 m på höjden och nästan 1.5 m bred. Den är superfin som häck, solitär och i offentlig plantering. Tål också skugga bra.

Men vem var hon då Louise Bugnet? Jo hon var dotter till Georges Bugnet. Han föddes i Frankrike 1879 och invandrade till Kanada 1904 med sin hustru Julia. I Kanade försörjde hans sig som författare och journalist men när han gick bort 1881 var han mest känd som rosförädlare. Kanske var det rosorna i barndomens Frankrike som han längtade efter och som gav honom suget att vilja börja förädla. Det är aldrig försent att följa sina drömmar och att ändra sin yrkesbana, det har ju även jag gjort mitt i livet. Födelseåret för rosen Louise Bugnet var 1960 och det var älskade dottern som den blev uppkallad efter. Visst är väl det en fin historia!

Kram Kristina

 

 

Publicerad den 2 kommentarer

Träd och perenner i krukor!

Jag har alltid tyckt om träd och perenner i krukor, det är ett enkelt sätt att variera trädgårdens uttryck och grupperar man dessutom krukorna blir det vackra blickfång. Med krukade träd och perenner kan man ändra utseendet i trädgården i oändlighet och det finns mängder med vackra växter och träd att välja på och som trivs bra i kruka, dessutom återkommer ju perennerna varje år.

Men vad ska man tänka på då när man vill göra sin egen krukträdgård?

Val av kruka

Först är valet av kruka, väljer du frosttåliga krukor kan du förvara de krukade träden och perennerna utomhus hela året, ställ krukorna lite skyddat, gärna under ett takutsprång. Ställ upp krukorna på något tex några vedklampar eller  en bit frigolit. Vill man kan krukan även viras in i lite bubbelplast med en vacker jutesäck omkring. De krukor jag har är inte frosttåliga därför tar jag in alla krukade träd och perenner i mitt orangeri under vintern. Jag vattnar dem rejält innan jag tar in dem sedan får de inget vatten under hela vintern men när vårsolen börjar titta fram är det dags att ge dem en skvätt. I vårt orangeri har vi ingen värme men en frostvakt som går igång när det blir alltför kallt. Krukorna står på liggunderlag som jag lagt ut på golvet. Olivträdens krukor slår jag in i  bubbelplast.

Vatten och näring

Att ha perenner och träd i kruka kräver mycket vattning under trädgårdssäsongen även näring är viktigt att ge. Bäst är att vattna framåt kvällen, jag tycker det är enklast att vattna med vattenslangen då slipper man kånka och bära massa vattenkannor. Har man många krukor som jag tar det sin lilla tid men det blir en härlig stund för tankar.  När krukorna tas ut från orangeriet på våren gödslar jag med kogödsel. Jag myllar ner det i krukan. Kogödsel är rik på kalium som gynnar blom-, frukt- och rotbildning och det finns ingen risk att växterna bränns. Dessutom är det långtidsverkande en del av näringen finns tillgänglig för växterna direkt medan resten frigörs på längre sikt. Men en skvätt näring behövs även under sommaren. Jag använder flytande ”Algomin ekologisk näring”  som jag blandar i en vattenkanna eller i pelletsform ”Algomin växa” som jag myllar ner i krukorna. Ibland kan man dock behöva plantera om trädet och perennerna. Trädet kanske har blivit för stort för krukan och behöver en ny större kruka och perennerna behöver delas. Detta gör jag även på våren.

Tips på träd som passar i kruka

Det finns många fina små träd att välja på som passar utmärkt i kruka, här kommer en kort beskrivning av de jag har hos mig.

Dvärgsyren på stam Syringa meyeri ’Palibin’. Ett jättefint alternativ i krukan. Kronan är rund och kompakt och den översållas av lilarosa doftande blommor i små näpna klasar under maj-juni. Vacker höstfärg. Den klarar full sol men även något skuggigare plats.Kronan går att formklippa och det är bäst i JAS juli, augusti eller september. Klarar upp till zon 6. Superfin att plantera i en vanlig rabatt också.

Alpvide Salix helvetica är ett perfekt alternativ till olivträdet om man önskar ett träd med lite olivliknande blad och  dessutom trivs det ju i vårt klimat. Kronan är toppympad på en långsamtväxande stam, det innebär att det finns olika stamhöjder att välja bland. Ett toppympad träd innebär att stammen inte blir högre det är kronan som blir större men däremot blir stammen grövre då den växer.  Vanligaste stamhöjderna på toppympade småträd är från 90 cm -180 cm. Alpvidens blad är små, ludna och skiftar i silvergröna färger. På våren i mars får de vackra små ”videkissar”. Alpvide tål både sol och torka och kronan går att formklippa, även här är bästa tiden att beskära under JAS. Klarar upp till zon 6. Utmärkt även i trädgården gärna i stenpartier. Jag har tre stycken på hög stam som är planterade i gamla silltunnor.

Japansk lönn Acer palmatum. Det finns många vackra japanska lönnar och ska man ha en i kruka ska man välja de små sorterna. Jag har en Japansk blodfliklönn Acer palmatum ’Garnet’ den är långsamtväxande så med tiden blir den ca 1,5 meter hög och bred men kan växa i kruka. Grenarna är bågformade och bladen är så fina med sina flikar. Den är lite känslig för vind och torka vill gärna stå lite i lä i sol eller halvskugga. Trivs i rhododendronjord. Härdig till zon 3. Min är placerad på vårt svarta långa matbord vid poolen.

Olivträd Olea europaea. Jag har även olivträd i kruka och de trivs verkligen utomhus under sommaren. Jag har placerat dem vid poolen för att skapa lite medelhavskänsla just där. De trivs i solen men kräver mycket vattning under sommaren. Under vintern står de i orangeriet och får endast någon skvätt vatten då och då. Trivs i medelhavsjord. Kan klippas efter tycke och smak, antingen formar man kronan eller låter den växa lite yvigt. Olivträdet klarar faktiskt lite frost och några minusgrader men måste förstås tas in under vintern, så detta träd kan du inte förvara utomhus året runt. Låt det stå ljust med en temperatur mellan 2- 1o grader varmt, sparsamt med vatten. När man sedan tar ut olivträdet frampå våren låt det vänja sig sakta, det kan stå ute under dagen men inne under natten under en period. Var inte rädd om olivträdet tappar sina blad under vintern, de kommer tillbaka på våren.

Citronträd Citrus. Hos mig finns även ett citronträd som ger citroner lite nu och då. Bladen är mörkt gröna och lite blanka och när det blommar är doften helt sagolik, den kan fylla ett helt rum.Citronträdet trivs ute under sommaren och älskar sol, jorden ska hållas lätt fuktig hela tiden. Allra helst gillar citronträdet regnvatten, vattnet ska vara mjukt. Vintertid trivs det i något svalare temperatur mellan 5-10 grader varmt och behöver ljus, duscha gärna bladen då och då. Precis som olivträdet vill det ha medelhavsjord.

Andra träd som trivs i kruka: 

Klotnaverlönn Acer campestre ’Naum’ zon 1- 3

Rödbladig smällspirea Physocarpus opulifolus ’Diabolo’ zon 1-5

Hängfjäderkaragan Caragana arborescens ’Walker’ zon 1-5

Hängsälg Salix caprea ’Pendula’ zon 1-5.

Japansk lärk Larix kaempferi ’Blue Dwarf’ zon 1-4

Perenner gräs och bambu som trivs i kruka:

Här kommer ett urval av perenner som trivs i kruka givetvis finns det mycket mer att välja på.

Alunrot Heuchera

Funkia Hosta

Murgröna Hedera helix

Plättar i luften Muelenbeckia

Taklök Sempervivum

Astillbe Astilbe

Kärleksört Sedum

 Revsuga Ajuga

Salvia Salvia    

Bergeternell Helichrysym  

Lampborstgräs Pennisetum  

Lammöra Stachys

Lavendel Lavandula    

 Nävor Geranium  

Glansmiskantus Miscanthus    

 Björnbambu Fargesia ’Rufa’

Vi får heller inte glömma alla vackra rosor som trivs i kruka men tips på de skönheterna kommer i ett annat inlägg. Lycka till med din krukträdgård!

Kram Kristina

 

Publicerad den 4 kommentarer

Trädgården en plats för kreativitet, vila och energi!

 

Jag skulle nog inte överleva om jag inte fick sticka händerna i jorden, plocka rosor och sätta i vas, planera nya trädgårdsprojekt, se vårens alla lökväxter sticka upp och beskära fruktträd.

För mig är trädgård kreativitet men också en plats där jag vilar och hämtar ny energi. De är bland annat i trädgården jag får utlopp för mitt intresse för form och färg, jag tycker om att skapa på många olika sätt och har alltid gjort sedan jag var barn men det var nog när vi köpte vårt hus med tillhörande trädgård 1996 som intresset för just trädgård växte. Intresset har alltid funnits där även som liten. Min far fyllde barndomsträdgården med rosor och vackra träd och min mor hade en sådan underbar förmåga att se det vackra i naturen, urnor och vaser fylldes med fina grenar och t.o.m. tistlarna i dikeskanten gjorde sig utsökta torkade på matbordet. Jag har varit omgiven av trädgård hela livet och har också haft förmånen att få leva i en mer exotisk trädgård de åren vi bodde i Kongo Kinshasa.

Trädgård gör någonting med alla mina sinnen och med mina minnen och då slås jag över att gränsen mellan trädgård och livet i övrigt är ganska tunn. Mitt förhållande till trädgård blir berättelser om familjen, minnen omkring nära och kära som inte längre finns bland oss och om platser. Det blir också berättelser om mitt eget mående, drömmar om framtiden och funderingar kring mig själv.

Önskar er alla en strålande dag!

Kram Kristina.